Zemen in de wielerbroek

De zeem van de wielerbroek is een belangrijk item in een wieleroutfit. Het is enorm persoonlijk omdat het zitvlak bij een ieder verschilt. Dit heeft te maken met de stand van de zitbotten maar ook de structuur van de huid. Daarom is afstemming van de juiste zeem in de custom fietskleding een factor dat de bestelling tot een succes kan maken.

Enkele eigenschappen die een juiste zeem moet hebben is veerkrachtigheid, rekbaarheid, duurzaamheid en het dempende vermogen. Ook is het belangrijk dat de fietszeem een anti bacteriële handeling heeft gehad. En de manier waarop de zeem in de fietsbroek is gestikt kan u veel problemen besparen. We beschrijven hieronder de belangrijkste zemen.

3D zeem

 

 3d zeem fietsbroek

Een 3D zeem in de fietsbroek heeft de padding (het kussen) bovenop het oppervlakte van de zeem gepositioneerd. De zitbotten worden dan ook daadwerkelijk ondersteund terwijl de overige delen van het zitvlak ontlast worden door de tussenruimtes. De Zwitserse fabriek Eschler maakt al jaren toonaangevende zemen en stoffen voor diverse wielerkleding merken. Ook zijn zij uitvinder van de 3D zeem. Het succes van een 3D zeem hangt ook van de elasticiteit af zodat de zeem tijdens inspanning perfect blijft aansluiten aan het zitvlak. Een geperforeerde onderlaag zorgt voor een goede afvoer van transpiratie vocht.  

Gelzeem

gel zeem

De gelzeem heeft een rand van gel in de zeem lopen welke precies aansluiten om de zitbotten. Gel vangt de trillingen op veroorzaakt door beweging en het wegdek welke frictie veroorzaken onder het zitvlak. De Nalini SGP zeem is toonaangevend binnen de gel zemen. Net als de 3D zeem is een gelzeem afgewerkt met een microfiber. Dit materiaal is niet alleen anti bacterieel maar verlaagd ook de frictie tussen de huid en de zeem.

Natuurzeem

 natuurzeem nalini

Vooral de Italiaanse fabrikant Nalini is enorm bekend vanwege zijn natuurzemen. Nalini gebruikt deze al vele jaren in hun fietskleding. Ondanks dat deze zemen synthetisch zijn, benaderen deze zemen de eigenschappen van de originele leren zeem. Enorm zacht aan de huid bij transpiratie en vooral duurzaam. Ook door op de juiste momenten zeemcrème te gebruiken word de levensduur van de fietsbroek aanzienlijk verlengt. De Nalini UCN zeem is een typische (imitatie) natuurzeem.

Carbon zeem

 carbon zeem fietsbroek

Een carbon zeem heeft niet dezelfde eigenschappen zoals die van een carbon fietsframe. De reden dat carbonvezels in fietskleding en in zemen word gebruikt is de anti bacteriële werking van de koolstof. Carbon verwerkt in fietskleding heeft een enorme vocht en bacterie absorberende werking. Denkt u eens aan het gebruik van Norit bij buik problemen. Ook geeft een carbon zeem rust aan de huid.

De stiknaden in de zeem

De zeem kan op verschillende manieren gestikt worden in de fietsbroek. Hoe platter de naad hoe meer draagcomfort. Enkele termen voor platte stiknaden zijn four needle stitching en three needle stitching. Ook moet de stikrand zover mogelijk bij de wrijvingsgebieden verwijderd zijn. Brede zemen zijn dan de oplossing.

Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: wielerkledingontwerpen.nl in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437

Notice: Undefined index: wielerkledingontwerpen.nl in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 439